Kontakt

Copyright Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
1996-2018




Populární britská zpěvačka padesátých let (první desku nahrála v roce 1952), které se podařilo dostat dvacet nahrávek do hitparády, byla blízkou přítelkyní manažera Beatles Briana Epsteina. Byla mu také nejblíže věkem, narodila se totiž v Londýně 19. května 1932 židovským rodičům jako Alma Angela Cohen.

Začátkem šedesátých let byla její sláva už za zenitem, ale Alma neustále vystupovala v televizních estrádách, pokaždé v nové garderobě, ale se svými starými hity z padesátých let. Jejími největšími hity se staly písně The bell bottom blues, Never do a tango with an Eskimo a Please Mr. Brown. Beatles se s ní seznámili po společném vystoupení v Sunday night at the London Palladium 12. ledna 1964. Zúčastnila se mnoha večírků s Beatles, na kterých se stala jejich dobrou přítelkyní. Mezi její nejbližší přátele patřil herec Stanley Baker a televizní komik a konferenciér Bruce Forsyth. Během turné v červnu 1964 navštívili Beatles její oslavu narozenin v Stafford Court 4 v Kensingtonu, kde Alma bydlela se svou matkou Faye. Na oslavě byli přítomni také Brian Epstein, Noel Coward, sir Joseph Lockwood, George Martin, Chuck Berry a Carl Perkins.
V šedesátých letech Alma zpívala především jazzové skladby, nahrála soundtrack k představení Oliver a známá je její verze As long as he needs me. Vystupovala v rozhlasových pořadech, např. Take it from here nebo Ad fab. Mezi její poslední nahrávky patří převzaté písně Beatles. 11. listopadu 1965 vyšla její verze Yesterday (Columbia DB7757) a 28. listopadu ji následoval singl Eight days a week/Help! (Columbia DB7786). Při nahrávání písně Eight days a week ji 9. října 1965 navštívili ve studiu John Lennon a Paul McCartney. Během léta 1966 podnikla poslední turné po Švédsku.
26. října 1966 Alma ve věku 34 let zemřela na rakovinu. Po dvaceti letech vydala firma EMI dvojalbum Alma Cogan: A celebration, na jehož obalu je zachycena s Beatles a sleevenote k albu napsal Paul McCartney. Její sestra Sandra Caronová napsala také biografii nazvanou Alma Cogan - A memoir.


Albová diskografie:

With Love In Mind
The EMI Years
You Belong To Me
Alma Cogan
The A-Z of Alma Cogan (3CD set)
The Magic Of...
Oliver


Singlová diskografie:

1953 Over And Over Again/Isn't Life Wonderful
1954 Ricochet (Rick-O-Shay)/The Moon Is Blue
1954 Bell Bottom Blues/Love Me Again
1954 Make Love To Me/Said The Little Moment
1954 Little Shoemaker/Chiqui-Chaqui (Chick-ee Chock-ee)
1954 Little Things Mean A Lot/Canoodlin' Rag
1954 Skinnie Minnie/What Am I Going To Do, Ma
1954 This Ole House/Skokiaan
1954 I Can't Tell A Waltz From A Tango/Christmas Cards
1955 Paper Kisses/Softly Softly
1955 Tweedle-Dee/More Than Ever Now
1955 Got'n Idea /Give A Fool A Chance
1955 Never Do A Tango With An Eskimo/Twenty Tiny Fingers
1956 Love And Marriage/Sycamore Tree
1956 Why Do Fools Fall In Love/The Birds And The Bees
1956 Mama Teach Me To Dance/I'm In Love Again
1956 In The Middle Of The House/Two Innocent Hearts
1957 You, Me And Us/Three Brothers
1957 Whatever Lola Wants/Lucky Lips
1957 Chantez Chantez/Funny Funny Funny
1957 Fabulous/Summer Love
1957 That's Happiness/What You've Done To Me
1957 Party Time/Please Mister Brown
1958 The Story Of My Life/Love Is
1958 Sugartime/Gettin' Ready For Freddy
1958 Stairway Of Love/Comes Love
1958 Sorry Sorry Sorry/Fly Away Lovers
1958 There's Never Been A Night/If This Isn't Love
1959 Last Night On The Back Porch/Mama Says
1959 Pink Shoelaces/The Universe
1959 We Got Love/I Don't Mind Being All Alone
1960 Dream Talk/O Dio Mio
1960 The Train Of love/The 'I Love You' Bit
1960 Just Couldn't Resist Her With Her Pocket Transistor/Must Be Santa
1961 Cowboy Jimmy Joe/Don't Read This Letter
1961 With You In Mind/Ja-Da
1961 All Alone/Keep Me In Your Heart
1962 Goodbye Joe/I Can't Give You Anything But Love
1963 Tell Him/Fly Me To The Moon
1963 Hold Out Your Hand You Naughty Boy/Just Once More
1964 The Tennessee Waltz/I Love You Too Much
1964 It's You/I Knew Right Away
1965 Love Is A Word/Now That I've Found You
1965 Snakes And Snails And Puppy Dog Tails/How Many Days, How Many Nights
1965 Eight Days A Week/Help
1966 Now That I've Found You/More