Kontakt

Copyright Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
1996-2020

Jane Asherová se narodila 5. dubna 1946. Ve svých sedmnácti letech už byla známou profesionální herečkou.

Hereckou kariéru započala v šesti letech v roli hluchoněmého děvčátka v Mackendrickově filmu Mandy. V době setkání s Paulem byla pravidelnou účastnicí pořadu Juke box jury. Jednoho dne byla v obecenstvu, když natáčeli své vystoupení Beatles. Po koncertě ji Beatles pozvali do hotelu Royal Court a potom všichni odjeli do bytu přítele Chrise Hutchinse z New Musical Express. Zpočátku se Jane nejvíce líbil George Harrison, ale pomalu se zamilovala do Paula. Ostatní chlapci uznali, že by bylo lepší nechat Jane s Paulem o samotě, a tak opustili byt. Když se za pár hodin vrátili, našli zamilovanou dvojici ve stejné pozici, v které je opustili: seděli na posteli, mluvili o oblíbených jídlech a dalších věcech. Při rozloučení požádal Paul Jane o její telefonní číslo a brzy si začli intenzivně volat. Paul ji začal navštěvovat a zakrátko se stal dalším členem jejich domácnosti, psychiatra dr. Ashera, jeho ženy Margarete, učitelky hudby a sourozenců Jane, Claire a Petera (jeden z dvojice Peter and Gordon). Když to zjistili fanoušci skupiny, byl dům na Wimpole Street nepřetržitě obklíčen.
Paul požádal Jane o ruku, ale ta se obávala, že by to mohlo ohrozit její hereckou kariéru. Uvědomovala si, že Paul, který byl seversky vychován, by ji chtěl jako hospodyni, ale Jane chtěla zůstat nezávislá na domovu. Paul ze zklamání napsal píseň I'm looking through you. Argumentoval tím, že se zamilovala do jeho obrazu, ne do něj. Jane to popírala a říkala, že miluje Paula McCartneyho, žádného beatla Paula. Paul o svém vztahu s Jane napsal více písní: Every little thing, You won't see me, Here, there and everywhere, And I love her, We can work it out, For no one.
Po krátké době se Paul s Jane odstěhovali do třípatrového viktoriánského domu na Cavendish Avenue v St. John's Wood v Londýně. Často před hosty předstírali, že jsou manželé. Krátce nato si koupili další dům ve Skotsku, farmu High Farm v Machrihanishi.
V roce 1968 Jane doprovázela Paula a ostatní členy Beatles na cestě do Rishikeshe. Po této zkušenosti odjela do Ameriky věnovat se své herecké dráze. Po návratu do Anglie nalezla jejich dům vymalovaný v psychedelických barvách a ještě větší šok prožila, když zjistila, že Paul s Johnem začali experimentovat s LSD. Ačkoli Paul údajně podváděl Jane za její nepřítomnosti, chtěl se usadit. Na vánoce 1967 Jane přijala jeho nabídku k sňatku. Všechno vypadalo dobře, ale Paul pokračoval ve svém podvádění, zatímco Jane byla pracovně vytížená.
Během talentových zkoušek ve společnosti Apple poznal Paul fanynku Francie Shwartzovou, která měla jediný cíl, svést někoho z Beatles. Shodou okolností se setkala s Paulem, který její návrh přijal. Jane byla mimo město a Paul s Francie začali flirtovat. Jane velmi rozzuřilo, když oba našla u nich doma. Ačkoli to vypadalo na okamžitý rozchod, druhý den se Paul s Jane objevili na společné vycházce v Hyde Parku. V červnu 1968 společně přijali pozvání na svatbu Paulova bratra Mikea. Ale za měsíc navštívil premiéru Yellow submarine pouze Paul. 20. června 1968 v pořadu BBC Dee time oznámila Jane oficiálně jejich rozchod.
V roce 1971 se Jane seznámila s Geraldem Scarfe, ilustrátorem společnosti Disney (mimo jiné dělal ilustruvané pasáže filmu Pink Floyd The wall). V roce 1974 se jim narodily dvě děti, Kate a Alexander. Nakonec se v roce 1981 vzali a za tři roky se jim narodilo další dítě, Rory. Jane stále pokračuje v herecké dráze a zabývá se dalšími projekty. Napsala 14 knih a vlastní časopis The British Martha Stewart, nedávno se objevila ve hře The things we do for love, začátkem 90. let uvedla vlastní řadu dortů. V roce 1994 se po více než dvanácti letech sešla s Paulem McCartneyem.
V současnosti žije v Chelsea v Londýně a kromě televizních rolí se objevuje často také v rozhlasových hrách. Napsala také tři velmi dobře prodávané romány: The longing, The question a Losing it. Píše články pro časopisy pojednávající o životním stylu, oblékání a vaření. Založila vlastní společnost vyrábějící sušenky a další cukrovinky. Jane je také prezidentkou National autistic society, kde se aktivně angažuje. Zastává i funkci prezidentky společnosti Parkinson's UK. V březnu 2010 se stala viceprezidentkou britského fondu Autistica.

Filmografie:
Mandy (1952)
Adventure in the Hopfields (1954)
The adventures of Robin Hood (1955)
Dance little lady (1955)
The quatermass xperiment (1955)
Charley Moon (1956)
The greengage summer (1961)
The saint (1962)
The prince and the pauper (1962)
Girl in the headlines (1963)
The masque of the red death (1964)
Alfie (1966)
Our world (1967)
The winter's tale (1968)
The buttercup chain (1970)
Deep end (1970)
Hedda Gabler (1972)
The stone tape (1972)
Henry VIII and his six wives (1973)
Brideshead revisited (1981)
Rece do gory (1981)
East Lynne (1982)
A voyage round my father (1982)
Runners (1983)
Success is the best revenge (1984)
The mistress (1985)
Dreamchild (1985)
Bright smiler (1985)
Wish me luck (1987)
Paris by night (1988)
Closing numbers (1994)
The choir (1995)
Good living (1997)
Crossroads (2001)
Miss Marple: The murder at the Vicarage (2004)
Tirant Lo Blanc (2006)
A for Andromeda (2006)
The Sarah Jane adventures (2007)
Death at a funeral (2007)
The palace (2008)
The old guys (2009)
Poirot: Three act tragedy (2010)
I give it a year (2013)